sinisorsa racing team esittelee

Renault 8 Gordini R1135 Ryhmä 2. vm 1968.

Esittelyssä pitkän ja hienon kilpailuhistorian kakkosryhmän R8 Gordini, joka on nykyään Eero Ahon hoivissa.

 

Tämä BSX-1 rekisteritunnuksella varustettu Renault 8 Gordini valmistui Jorma Luseniuksen käyttöön Autorexin rallitallissa kaudeksi 1968. Jorma Lusenius kilpaili tällä yksilöllä yhdessä kartturinsa Seppo Halmeen kanssa kauden 1968 alusta kauden 1969 tammikuulle. Kilpailuja kertyi kaikkiaan 13 ralli- tai puistoajokilpailuja. Voittoja tuli yhteensä 7. Yleiskilpailuvoittoja tuli mm. Salpausselkä-, Tampere-, Hakkapeliitta- ja Helsinkiralleista. Viimeinen kilpaparin yhteinen rallikilpailu oli tammikuussa 1969 Riihimäkiralli. Sijoitus oli yleiskilpailussa 2.


Seuraavan kerran kilpailijapari ajoi tällä yksilöllä  jälleen yhdessä Classic Motor Showssa vuonna 2009. Lisäksi Taru Ketonen on myös ajanut tällä yksilöllä ainakin Räyskälän vauhtipuistoajossa vuonna 1968. Vuoden 1969 jälkeen auto on ollut monessa kodissa ja viimeisin tilastotieto autolla ajetusta rallista on vuodelta 1984 Rantaralli Henryt Nieminen.

Noin vuonna 1992 auto löytyi ja Kjell Lindroos päätti sen pelastaa. Auton comeback tapahtui 1998 Firabeli Hankirallissa kuljettajaparina Lindroos-Heippi.


Eeron omistukseen tämä auto tuli vuonna 1998. Ostohetkellä auto oli ansiokkaasti entisöitynä ja museokatsastettuna Kjell ”Zali” Lindroosin toimesta. Eeron omistusaikana autoa on vähän muutettu: moottorin vääntöä kasvatettu, pidennetty välitystä alkuperäisemmäksi ja lisätty turvakaaria.

 

Kabiini

Voimanpesä

 

Klikkaa tästä BSX-1 kilpailuhistoriaan! (aukeaa uudella välilehdellä)


Eeron kerätessä auton historiaa arkistoon hän on saanut kuvia ja juttuja kerätyksi monilta tahoilta.
Eero haluaa esittää arkistokiitokset: Jorma Lusenius, Seppo Halme, Ralf Pettersson, Jarmo Leväsluoto, Kjell Lindroos, Jukka Suvisalmi, Henryt Nieminen, Mikko Nieminen, Kai Saarenmäki, Timo Koskinen ja kaikki muut osallisina olleet.


Tekniikkakiitokset: moottori: Risto Kerola, vaihdelaatikko: Markku Kivijärvi, muu tekniikka: Jukka Kätevä, Tapio Piittari (nuo mainiot mekaanikot mm. Jyväskylä 2000 ja Tunturiralli 2002 ja muutenkin) ja Simo Grönfors.

Alla olevassa galleriassa kuskeina mm. Jorma Lusenius, Taru Ketonen, Taisto Lappalainen, Erkki Maunula, Henryt Nieminen, Kjell Lindroos ja tietysti Eero Aho.

Teksti: Eero Aho & Mikko Nieminen

Kuvat: Eero Aho