ranua icetrack days 24. - 27.1.2019

Renumiäs kiittää ja ohittaa

Jutun otsikko muodostui tämän vuoden jääratapäivien lentäväksi lauseeksi, kun mieleltään pikkupojat pääsivät mielitekoihin kokoontumalla perinteeksi muodostuneeseen tapahtumaan. Sinisorsat saapuivat eri puolilta Suomea torstain aikana ja majoituimme kodikkaaseen Ilveslinna-hotelliin. Kelilosuhteet olivat tänäkin vuonna haasteelliset jääradan tekemisen suhteen. Vaikka pakkasta oli nyt riittävästi, mittarin näyttäessä parhaimmillaan -32. Useat suojakelit tekivät kuitenkin jäästä kerrostuneen ja paksuhko lumivaippa esti kunnollisen jäätymisen. Moottorikelkalla ajettaessa paikoin ajojälkeen nousi vesi. Markku Kivijärvi toimi tuttuun tapaan tilaisuuden pääjärjestelijänä. ISO KIITOS lukemattomista uhratuista työtunneista radan aikaansaamiseksi.

Sorsat lähtöviivalla

Perjantaiaamuna lähdimme Markun luo ja hyörinä pihassa oli melkoista, kun Sinisorsia laitettiin lämpeämään lämpöpuhaltimilla ja letkulämmittimillä. Pistorasiat kävivät kuumina, tästäkin kiitos Markulle sähköistä.

Vain kevyt kosketus kojelautaan ja Gordinit käynnistyivät. Otsikon lisäksi tämä olikin myös näiden päivien aikana usein kuultu lentävä lause. Autot saatiin runsaan tunnin lämmittelyn jälkeen yksi kerrallaan käyntiin pienen tulppien vaihtoshown jälkeen. Ja sitten mentiinkin jäällä jo miljoonaa. Rata oli sopivan haastava ja nopeuksien noustessa kuljettajien kädet pyörivät kuin tynnyrinpesijällä, tämä oli kolmas päivien lentävä lause.

Lähtö menossa

Pakkasta - 30 astetta.

Perjantaina päivällisen jälkeen lähdimme seuraamaan Tunturirallia Siikakämän EK:lle. Ensimmäisenä autona reitillä oli Valtteri Bottas, joka toi Fordiaan todella tyylikkäästi. Pakkanen oli n. 30 asteen tuntumassa, mutta eihän sitä edes huomannut. Ralliveri kuohui niin väkevänä. Pallaspuron Esa piti melkein raahata autoon, kun hän ei olisi millään malttanut lähteä pätkältä pois.

Tänä vuonna ajettiin kahtena päivänä Markun jääradalla ja hän keksi oivallisen idean. Lauantaina ajosuunta vaihdettiin ja silloinhan meillä oli käytössä ihan uusi rata. Ja useimmat kuskit pitivät vastapäivään ajettavaa rataa miellyttävämpänä ja nopeampana.

Siikakämän EK 2019, -30 pakkasta.

Lauantaipäivällisen jälkeen jaoimme Sinisorsa Racing Teamin kiertopalkinnot. Kilpailusuorituksiin perustuva Reino Walliuksen lahjoittama kilpailukypärä jaettiin Markku Kivijärvelle. Markku kartturinaan Esa Pallaspuro osallistuivat mm. Piippola ralliin.

Mansikan runkipytty on Asko Mansikka-ahon lahjoittama kypärä. Se jaetaan vuosittain epäonniselle kuljettajalle. Tänä vuonna Heimo oli niin innokas ajamaan, että renkaiden pultit jäivät tarkistamatta. Niinpä vasen takavanne antautui Gordinin voiman edessä. Palkinto jaettiin siis Heimo Herralalle.

Heimon vanne.

Rainer Nylundin lahjoittama pytty jaettiin Jukka Kätevälle hänen ansioistaan taitavana autojen rakentelijana. Työn alla hänellä on Renault 19 16v tekniikalla varustettu Renault 4 CV vm -58. Auto valmistuu kesäksi.

Erikoispalkinnolla palkittiin Raimo Kähkönen hänen toimiessa päivien ajan herkeämättä rakotulien ylläpitäjänä ja alueen vartiomiehenä. Muiden mennessä kahville ja lämmittelemään Raimo jäi jääalueelle pitämään tulia voimissa ja lämmitteli kiertäen radan kävellen. Näin hän tarkasti railojen ja ajourien syvyydet. Raimo sai palkinnoksi tiimin valmistuttaman Renault-pipon.

Japi jakoi villasukat

Alla kuvagalleria tapahtumasta. Gallerian tarjoaa Pentti Nieminen.

Club Renault de Finlandin puheenjohtaja Jarmo Kankare palkitsi henkilökohtaisilla palkinnoilla Heimo Herralan ja Markku Kivijärven tyylikkäillä R8G villasukilla. Ilmeisesti ei kuitenkaan hänen kutomina, kiitokset Jarmon kotiin.

Lauantai-iltaa vietettiin hilpeästi jutellen päivien tapahtumista. Väsymys kuitenkin voitti puolen yön maissa porukan mennessä nukkumaan.

Kiitos Markun puolisolle Tarjalle päiväkahvien ja lämpimäisten järjestämisestä molempina ajopäivinä. Kiitos myös kaikille osallistujille sekä tapahtuman sponsorille Club Renault de Finlandille!

Teksti: Tapio Piittari ja Eero Aho.

Kuvat: Tapio Piittari ja Pentti Nieminen.