Ranua Icetrack days 22. - 25.1.2015

Jo perinteeksi muodostuneet jääratapäivät järjestetään Ranualla tammikuussa 2015.

Tervetuloa mukaan ajamaan kahdelle eri jääradalle, seuraamaan Artic Lapland Rallia, saunomaan ja viettämään yhtä vuoden ykkösviikonlopuista kanssamme!

Jääratapäivät järjestetään tänäkin vuonna totutulla kaavalla. Seuraavassa muutamalla sanalla ilmoittautumisesta, majoituksesta ja muuta tapahtumaan liittyvää.

Majoitus on mökkikylä Gulo Gulossa (mainitse ilmoittautumisen yhteydessä montako henkeä sinun kanssasi tulee). Lisätietoja mökkikylästä www.gulo.fi. Majoituksen hinta on 52€/yö/hlö sisältäen aamupalan ja vuodevaatteet. Kuuden hengen mökit ovat varattu Markun nimellä. Ilmoittautumisia otetaan edelleen vastaan. Mökit ovat hienoja ja soveltuvat erittäin hienosti tapahtuman majoitukseen mm. sijainnin ja monen muunkin asian puolesta.

Viikonlopun aikana ajamme kahdella eri jääradalla (Kivijärvi ja Kaitajärvi). Radat ovat eri luonteisia ja pituisia, joten kyllästymisen vaaraa ei ole. Lisäksi halukkaat lähtevät katsomaan Artic Lapland Rallia perjantaina. Tällä kertaa olemme ajatelleet mennä metsäpätkälle, koska ravirata on koettu niin monta kertaa ja todettu ehkä vähän tylsäksikin.

Ohjelmarunko:

Torstai 22.1. Saapuminen Ranualle. Voit tulla myös myöhemmin, jos et esim. töiden puolesta pääse vielä torstaina paikalle. Tälle päivälle ei ole sen kummempaa ohjelmaa kuin majoittautuminen, saunominen ja illan vietto.

Perjantai 23.1. Ajoissa aamulla suuntaamme kohti Kivijärveä, jossa pääsee purkamaan ajohalunsa jääradalle. Rallin vuoksi aamu ajetaan radalla ja lopetellaan ajoissa, että halukkaat pääsevät katsomaan rallia.

Lauantai 24.1. Ajamme koko päivän Kaitajärven isolla (ja yleensä vauhdikkaalla) radalla. Illalla vietämme yhteistilaisuuden, jossa jaetaan mm. G-jaoksen perinteisen kiertopalkinnot.

Sunnuntai 25.1. Kotiin...

Ilmoittautumiset: Markku Kivijärvi puh. 040-586 21 65.

Tiedot tarkentuvat näille sivuille lähempänä tapahtumaa!

 

Raportti reissusta

Menossa mukana:

*Suomen Renault Kerho*

*Sinisorsa Racing Team*

*Markku Kivijärvi* (radan tekijä ja muiden järjestelyjen hoitaminen)

*Markku Hanhisuanto* (radan tekijä)

Tämän vuoden tapahtuma oli ensimmäinen Sinisorsa Racing Teamin-nimissä järjestetty jääratatapahtuma. Järjestelyistä paikan päällä päävastuussa oli tänäkin vuonna Markku Kivijärvi. Ennakkoasetelmat olivat epävakaat, kiitos sääherran, joka jojotteli lämpotilaa tapahtumaa edeltävinä kuukausina niin, että välillä Ranualla oli -30 pakkasta ja toisena hetkenä yhtäkkiä sen verran plussan puolella, että vesi pääsi jäälle. Tämä ei suinkaan ollut ainut haaste, vaan myös lunta tuli ajoittain sen verran paljon, että se eristi niin hyvin, ettei sen alla ollut (silloin vielä) ohut jääkerros päässyt vahvenemaan. Tämä johti siihen, että niin aikoihin, kun radan pohjaa olisi pitänyt päästä traktorilla auraamaan, ei siihen ollut kuitenkaan mahdollisuutta. Täten Markku hoisi auraushommia aluksi mönkijällä, joka totesi urakan liian raskaaksi ja sanoutui hommasta irti siten, että päätti hajottaa moottorinsa :/. Tämän jälkeen sisukas Rellumies jatkoi hommia moottorikelkalla.

Näin siis Kivijärvellä, toisaalla muutaman kymmenen kilometrin päässä Kaitajärvellä oli liki samat ongelmat, mutta siellä radantekijä Markku Hanhisuanto oli mennyt jäälle traktorilla jopa pienellä riskillä ja sai täten jään paremmin jäätymään ja onneksi traktorikin pysyi jään oikealla puolella.

Huolimatta näistä sääherran asettamista vaikeuksista meillä oli käytössä kaksi erittäin hienoa ja erityyppistä rataa. Kivijärven rata oli perinteikkäästi vähän lyhyempi ja hitaampi, mutta muutaman haastavankin mutkayhdistelmän johdosta erittäin mukava ajettava ja saihan pääsuoralla Sorsan liki lentoon. Töyssyjäkään ei ollut oikein mitään vaikka Markku aluksi meinasikin, että radalle olisi jäänyt aiempaa enemmän möykkyjä, mutta kun kysyttiin muiden kuskien kommentteja, niin kuului vaan kysymyksiä "mitkä töyssyt?".

Kaitajärvellä oli sitten pidempi ja leveämpi rata, joka sisälsi ainoastaan nopeita, ajettavia mutkia noin kolmen kilometrin verran. Vaikka pitkät suorat puuttuivat niin vauhdit nousivat silti korkeiksi, koska mutkat olivat niin nopeita. Rata oli kaiken kaikkiaan hieno ja lähenteli jo SM-jäärataa.

Torstaina osan porukasta saapuessa paikalle oli ohjelmassa majoittautuminen Lomakylä Gulo Guloon. Ajaessamme mökkikylän pihaan taisin kysyä apukuskiltani Pasi Penttilältä, että "kenen toi on?" jatkamalla siihen "pakko olla meidän porukkaa", kun yhden mökin pihalla seisoi parkissa Dauphine sen näköisenä, että se oli ajettu perille asti. No vähän myöhemmin selvisi, että kyseessä oli Seppo Heikkilän Döfini, jolla hän ja kaverinsa Jonas Torboli olivat ajaneet 750 km:n matkan Ranualle. Täytyy nostaa kyllä iso peukku näille kavereille, jotka olivat innokkaasti mukanamme koko viikonlopun huolimatta siitä, että ovat kuuroja. Joten Seppo ja Jonas - suuret kiitokset vielä kerran osallistumisestanne koko kerhomme puolesta - oli erittäin mukavaa, että olitte mukanamme. Olette lämpimästi tervetulleita myös tuleviin tapahtumiimme.

Perjantai aamulla suuntasimme Markun luo Kivijärvelle. Aamulla oli rapsakasti pakkasta - yli kaksikymmentä astetta. Keli tuottikin käynnistyshaasteita monille ja erilaisia lämmityskonsteja käytettiin, tulppia vaihdettiin päittäin käynnistyksen ajaksi ja nähtiin tänäkin vuonna taas myös hinauskäynnistystä. Kaikki autot saatiin lopulta käytiin ja jäärataa kiersi viisi Gordinia, yksi Döfini ja yksi etuveto Nissani. Ajoimme aamupäivän suhteellisen tehokkaasti, puolelta päivin siirryimme Markun ja hänen vaimonsa tarjoamille kahveille ja pikkusuolaiselle sisätiloihin. Tämän jälkeen suuntasimme takaisin mökkikylään, koska osa porukasta oli lähdössä katsomaan Artic Lapland Rallya Siikakämän pätkälle, joka alkoi jo iltapäivällä. Ennen rallia kävimme porukalla päivällisellä Hotelli Ilveslinnassa, jonka jälkeen osa porukasta lähti Siikakämään ja toinen osa lähti käymään Rovaniemen raviradan yleisöerikoiskokeelle. Erittäin vähillä kalusto-ongelmilla selvittiin perjantaina ja autot jäivätkin kutakuinkin ehjäksi..Eerolla ilmeni jarruongelmia, mutta muut kohdatut ongelmat taisivat olla lähinnä vetoautoissa.

Perjantaina saapui myös lisää väkeä...mm. Kalliokosket, Mansikka-Ahon Asko, Keinosen Juha...kaikki edeltävät kavereineen päivineen. Lauantai vuorossa oli Kaitajärven jäärata. Pakkasta oli aamulla 27 astetta, joten keli oli melko rapsakka. Jäälle lipui porukkaa koko aamupäivän niin, että autoja oli jäällä lopulta viitisentoista, joista neljä oli Gordinia Markun tullessa isolle radalle Mitsulla. Samantyylisiä käynnistysongelmia nähtiin myös lauantaina, mutta melkein kaikki autot saatiin radalle. Keinosen Juhalla oli tänäkin vuonna huonoa tuuria - tällä kertaa Mitsunsa kanssa, jossa vaihdelaatikko jumiutui niin, ettei autoa saatu liikkeelle. Myöskään Asko ei tuonut Gordiniaan jäälle, mutta vähän eri syystä. Nimittäin herrasmies käsittelee myös Gordiniaan lämmöllä eikä hän täten raaskinut käynnistää autoa mökkikylän pihalta pakkaslukemien ollessa liian korkeat.

Kipakimman aamupakkasen hälvettyä ja päivän sarastaessa myös aurinko alkoi paistamaan ja keli oli sanotaanko täydellinen. Oli hieno tunne tykittää pitkän radan takalenkillä, kun aurinko paistoi metsänrannan takaa. Parempaa ei voi kuvitellakkaan (housut jalassa) kuin ajaa Gordinilla "kohti aurinkoa", jäällä, täysillä ja lähes kokoajan kylkimyyryssä :).

Lauantaina ajettiinkin sanalla sanoen paljon...itse kukin..toisilta loppui bensakin välillä. Joillain varikolle tultaessa, toisilla kärrylle ajettaessa ja toiset vain tankkasivat lisää, että saivat kyyditä lisää väkeä. Radan ollessa noin 3 km pitkä kilometrejä kertyi huomattavasti perjantaita enemmän. Allekirjoittaneen kyydissä taisi lauantaina käydä kolme henkeä mukaan lukien Jonas Torboli, joka oli varsin ihmeissään ja mielissään kyydistä. Myös muut kyyditsivät porukkaa aikalailla ja uskon, että kaikki halukkaat pääsivät nauttimaan upean radan antimista joko ykkös tai kakkoskuskin paikalta. Oma kakkoskuskina vierailu oli mahtava...nimittäin hetkeä aiemmin Pasi hehkutti Kalliokosken Jeren kyytiä sen verran, että sinnehän oli päästävä. No hetken päästä kierrettiin rataa liki 500 heppaisella Mitsulla ja kyyti oli sen mukaista eli todellinen nautinto. Pää oli helpompi vain pitää penkissä kiinni kuin irti siitä - sen verran Mitsussa oli sitä niin sanottua pesuvoimaa. Noh..illalla Jere vain tuumasi, ettei veto ollut läheskään parasta, joten kovempaakin jäällä oli menty :).

Varikolla oli taas totuttuun tapaan kyläyhdistyksen järjestämä kahvikoju, josta sai kahvin lisäksi muun muuassa rallimakkaraa, juomia ynnä muuta. Kiitos tästä kojun pitäjille - se pelasti mukavasti päivän ravintopuolen ja sen ansiosta muisti välillä syödäkin, ettei mennyt pelkästään ajamiseksi. Aika hujahti jäällä todella nopeasti ja pikku hiljaa olikin aika kerätä kamppeet kärryille ja alkaa siirtymään mökeille.

Illalla oli vuorossa perinteinen poronkäristys eläinpuiston kodalla, joka oli tänäkin vuonna todella maittava ja lisäksi kotaympäristö loi jälleen kerran oman tunnelmansa. Samalla esiteltiin Sinisorsa Racing Teamin jälleenkäynnistettyä toimintaa ja toivotettiin uusia jäseniä mukaan, joita saatiinkin mukavasti. Lisäksi jaoimme perinteiset kiertopalkinnot, jotka menivät tänä vuonna Jere Kalliokoskelle (vuoden kilpailumeriitit) ja Seppo Heikkilälle & Jonas Torbolille, jotka saivat palkinnon matkastaan jääratapäiville vanhalla ja hienolla Döfinillä. Tämän vuoden "Markku Kivijärvi-palkinnon" eli puisen Gordinin männän saivat Herrala Garage (Heimo ja Toni), Jukka Kätevä, Kalliokosken veljekset (Mika, Vesa ja Harri poikineen) ja Eero Aho. Kuvia männästä(kin) löydät oheisista gallerioista. Myös Markkua muistettiin periksiantamattomasta järjestelytyöstä Renault-pullolla.

Lopuksi Sinisorsa Racing Team haluaa kiittää seuraavia henkilöitä / tahoja:

Markku Kivijärvi, Markku Hanhisuanto, Suomen Renault Kerho, kaikki osallistujat (autoilla ja ilman), Kaitajärven muu porukka (mm. kojun henkilökunta) ja lisäksi kaikki ne, joita en tässä erikseen huomannut mainita.

Ensi vuonna uudestaan! Nähdään!

 

Kuvia perjantailta:

Kuvia lauantailta:

Kuvat: Jari Huhti ja Mikko Nieminen

Teksti: Mikko Nieminen

Copyrights: Jari Huhti ja Mikko Nieminen