Sinisorsa racing team esittelee

Renault 8 gordini ryhmä 2 vm 1970

Esittelyssä Sauli Kankaan ex-jäärata- / rata-auto, joka on nykyään Asko Mansikka-ahon omistuksessa huippuhienosti entisöitynä.

TMA-3 Classic Motorshow:ssa 2015 Sinisorsa Racing Teamin ja G-forumin yhteisosaston paraatipaikalla

Renault 8 Gordini rekisterinumeroltaan TMA-3 on tullut Suomeen 1970 ja on yksi harvoista Gordineista, joka meni yksityiseen omistukseen eikä suoraan Autorexille kilpa-autoksi. Tämän yksilön osti kenkätehtailija Sauli Kangas, mutta auton käyttötarkoitus ei suinkaan ollut kauppakassi vaan hän ajoi autolla ensimmäiset jääratakisat vain muutaman päivän päästä ensirekisteröinnistä. Eli kilpailutoiminnalta ei tämäkään Gordini välttynyt, mutta monesta muusta Suomeen tuohon aikaan tuodusta Sinisorsasta poiketen tällä yksilöllä ei juurikaan ajettu rallia vaan pääosin jää- ja muilla radoilla.

Kolme päivää rekisteröinnistä ja kisoihin, ei Saulikaan malttanut Gordinia säästellä tuohon aikaan. Klikkaamalla kuvaa se avautuu "oman ikkunaansa".

Huolimatta pääasiallisesta rata-ajohistoriasta on tälläkin G:llä käyty ajamassa jokunen ralli.

80/90-luvun vaihteessa Askon kilpa-ajohommat alkoivat olla ohi ja hänelle tuli ajatus 8 Gordinista (jollaisella oli ajanut aiemmin kilpaa), joka olisi kiva entisöidä siviili- ja harrastuskäyttöön. Niinpä Asko soitti kaverillensa Henryt Niemiselle Kaarinaan ja kysyi, josko hänellä olisi tiedossa Gordinin aihiota, jonka voisi ostaa. Puhelu tuotti tulosta ja yksi tuollainen Turun seudulta löytyikin. Pienen taivuttelun jälkeen Asko kävikin sitten ostamassa Kari Raidalta ko. yksilön. Auton mukaan oli jossain vaiheessa tarttunut mm. uudet lokasuojat (viimeiset Autorexin varastosta), joten hyvän korin lisäksi myös muut puitteet olivat kunnossa.

Ensimmäinen nopeahko fiksaus tehtiin Askon porukalla 90-luvulla ja Gordini olikin tällä kokoonpanolla jonkin aikaa liikenteessä kunnes se vähän ”unohtui” talliin. Auto otettiin 2000-luvulla hiljalleen työn alle uudemman kerran. Korin perusteellinen purku aloitettiin 2007 Timo Mattilan toimesta ja lisäintoa Asko sai Loheacin reissuilta, jossa hän vieraili kaverinsa Jukka Suvisalmen kanssa vuosina 2007 ja 2009. Reissuilta saatiin talteen myös hyvää kuvamateriaalia erinäisistä yksityiskohdista korissa.

Kone rakennettiin Risto Kerolan toimesta. Koneeseen laitettiin paljon uutta osaa kuten kampi-akseli, kisa-mallin kiertokanget, uustuotanto sylinterkansi ja männät, jotka teetettiin Amerikassa Timo Passin avustuksella. Niin sanotusti pienellä viilauksella koneesta saatiinkin mukavat teholukemat (ohessa kuva penkityskäyrästä). Vaihdelaatikko oli hyvässä kunnossa, joten se vaati vain lasikuulapuhalluksen.

Tehokäyrää


Korin rakennuksesta vastasivat pääasiassa Timo Mattila, Keijo ja Jani Aho (pajalta paljon kuvia galleriassa). Auto on tehty ammatitaidolla todella tarkasti aikaa ja resursseja säästelemättä.

Auton ensiesiintyminen Ranuan jääratapäivillä vuonna 2014

 

Auto valmistui vuonna 2013 ja museokatsastettiin ryhmän 2 luokitusten mukaisesti 2014 siviililiikenteeseen. Toki, kun harrasteautosta puhutaan niin eihän nämä ikinä valmiita ole. Askolla on ”kaapissa” odottamassa Gordinin ratti, jonka hän sai Jarmo Äimäseltä 2014 Ranuan jäärata tapahtumassa (katso kyseisen tapahtuman raportti tästä). TMA-3 on ollut aikoinaan myös Jarmolla käskytettävänä kisoissa.

Jarmo Äimänen lähdössä testaamaan vanhaa sotaratsuaan

Autossa alla normaalit talvirenkaat, mutta...

...meno tuntuu silti Jarmolle maistuvan!

Ao. linkistä pääset siirtymään galleriaan, jossa on paljon mm. rakennusaikaisia kuvia tästä Gordinista.

Klikkaa tästä kilpailuhistoriaan (avautuu omassa ikkunassa)

Jos tiedät jotain tämän Gordinin historiasta niin lisätietoja, lehtijuttuja, kisatarinoita yms. otetaan vastaan enemmän kuin mielellään auton historia täydentämiseksi. Sauli Kangas on voittanut 14.2.1970 Piikkiönlahden jäärata SM:n (ryhmä 1), mutta täyttä varmuutta ei ole ajoiko hän silloin juuri tällä autolla (TMA-3). Jos joku tietää varman vastauksen esim. tähän niin soittoa / viestiä rohkeasti Askolle. Yhteystiedot ovat alla:

Asko Mansikka-Aho

Puhelin: 0400-661930

Sähköposti: askomansikka@gmail.com

 

Sorsa majailee talvelta suojassa arvoisessaan seurassa - G & B

 

Teksti: Mikko Nieminen, Asko Mansikka-Ahon haastattelun perusteella

Kuvat: Asko Mansikka-Aho, Mikko Nieminen