Vauhdin festivaali 2016 - kankaanpää

Sinisorsa racing team vauhdin festivaali näytösajotapahtumassa

Juuri valmistunut osasto

Pesämäen ratapäivät edessä ja olin saanut juuri Mörssärin alas kärryltä, kun Mikko Korpela tuli paikalle ja alkoi innostuneena puhumaan Gordineista. Alkuun tuli peruslitanjat eli ”näitä ei enää paljon näe..ymym.” ja hetken päästä kysymys, että ”tuletko ajamaan Vauhdin Festivaaleille?”. Hetken mietittyäni sanoin, että voisin tullakkin, jos auto jää ratapäivän jälkeen ehjäksi ja kalenteriin mahtuu. No, auto jäi ehjäksi ja muutenkin näytti natsaavan niin ilmoittaudun mukaan heti seuraavana päivänä.

Jo Pesämäessä tuli puheeksi Tuovisen Timon kanssa, jos hän pääsisi kuvaamaan tapahtumaan. Ensimmäinen vastaus oli myöntävä ja siitä lähdettiin miettimään seuraavaa viikonloppua. Timo sai loistoidean ja alkoi ”hiillostamaan” Yli-Seppäsen Mattia mukaan. Suunnittelussa oli monta vaihetta ja lopulta se päätyi siihen, että Matti oli tuomassa autoa näytille ja soitti Korpelan Mikolle. Vastaus oli, että saa tulla, mutta ajaa pitää. Siinä meillä olikin sitten kaksi Gordinia menossa näytösajoon, puskista ja erittäin nopealla aikataululla tulleella suunnitelmalla, jos sitä nyt siksi voi kutsua. Viikkoa ennen tätä hetkeä ei tiedetty vielä mitään asiasta.

Konseptina Vauhdin Festivaali on huikea ja hyvin järjestetty tapahtuma, joka on siis yleisölle ilmainen. Tapahtumapaikkana on Kankaanpään keskustassa kulkeva katurata ja varikko, joka on torilla. Rata siis tehdään varta vasten tapahtumaa varten ja ydinkeskustan kadut suljetaan muulta liikenteeltä. Ei muuten ihan joka kaupungissa onnistuisi tällainen. Vuonna 2015 katsojia oli ollut 12 000, joten odotukset olivat korkealla myös tänä vuonna. Vetonauloina ensimmäisenä vuotena olivat Toni Vilander ja Mika Salo, kun tänä vuonna teemana oli juhlistaa Mikan 50v. synttäreitä.

Osastolla kävi tasaisesti porukkaa, varsinkin auringon paistaessa.

Asiaan kuuluvaa rekvisiittaa.

Saavuimme perjantaina paikalle ja ensimmäisenä vuorossa oli varikkopaikan selvittäminen sekä pystytys. Avuksi perjantaina tuli Penttilän Pasi, joka ei valitettavasti kuitenkaan päässyt koko viikonlopuksi paikalle. Tapahtuma avattiin yleisölle klo 19 ja kelin ollessa aurinkoinen varikolla olikin todella paljon yleisöä. Tiimimme pilttuulla kävi paljon kiinnostuneita ihmisiä ja Sauli Kangas tuli todella monen suusta, Kankaanpäässä kun oltiin. Gordini-ihmettelyä enemmän ihmiset olivat ”huulipyöreänä”, kun sanoin, että Sauli Kankaan ex-Gordini on täysin entisöitynä porukassamme. Siinä voisi ollakkin Askolle ideaa – ensi vuonna Vauhdin Festivaaleille ajamaan niin ties vaikka selviäisi uutta tietoakin TMA-3:sta.

Tämän vuoden tapahtumassa oli todella hienoa kalustoa ja erittäin laajalla kirjolla. Paikalla oli rata-, ralli-, historic-, legends-, karting-, drifting-, kuorma- ja kiihdytysautoja sekä historic moottoripyöriä. Siis kyllä, varikolla oli myös Timo Lehtimäen nitro-dragsteri eikä pelkästään näytilla vaan sille tehtiin myös lämmityskäyttöjä. Tästä linkistä perjantain lämmityskäyttö fiilistä: https://youtu.be/jGMOMQ8sxww

Video tappaa tässäkin vähän tunnelman, mutta huimia vekottimia ovat ja kun Timo painoi kaasua niin yleisö perääntyi heti pari metriä, sen verran vaikuttava meteli siitä syntyi.

Paikalla oli Suomen kärkikuskeja eri sarjoista, nykyisiä ja myös menneiden aikojen nimiä. Viikonlopun aikana olikin mukava jutella ja kuunnella erilaisia tarinoita mm. Mika Salon, Olli Haapalaisen, Teemu Peltolan, Timo Lehtimäen tiimin ja monien muiden kanssa. Toni Vilanderia emme nähneet, koska hän joutui perjantain jälkeen lähtemään työreissulle eikä siten päässyt enää lauantaina paikalle.

Kuskit hymyssä suin.

Osastolla oli "omat" spottivalotkin.

Lauantai aamuna kömmimme Matin kanssa ohjaakokoukseen klo 9. Kelin ollessa sateinen kokouksessa varoiteltiin liukkaasta kelistä ja muistuteltiin, että paaleihin törmäilystä tulisi mustalippu. Sääennuste näytti, että vettä tulisi pitkin päivää. Järjestäjille oli kuitenkin parempaa tietoa, että myöhemmin iltapäivällä sää kirkastuisi. Tämä tarkoitti, että slicksit oli ruuvattava alta pois ja laitettava siviilipyörät tilalle. Kummassakin Rellussa oli siis tavalliset katurenkaat alla ja ennen ensimmäistä kierrosta uumoilimme, että kuinkahan liukasta mahtaisi olla. Päätimme ottaa alun varovasti.

Ensimmäisellä näytösajokierroksella totesin parin ensimmäisen jarrutuksen jälkeen, että pito oli paremi mitä arvelin. Silti betoniporsaan ja paalien kierrot piti ottaa varovasti, mutta oli mukavaa luisutella kurveissa menemään ja maaliin tullessa tuli todettua, että tämähän olikin hauskaa. Matin varovasti ajaminen päätyi pyörähdykseen toisessa mutkassa, joten yritystä oli ollut vaikka kello ei käynytkään.

Vaikka mukana oli nykyajan ”hightech” autoja suurilla tehoilla niin lähtöihin ajaessa oli mukava ja ehkä vähän yllättävääkin kuunnella kuuluttajien hehkutusta Gordineista. Mieltä lämmitti myös lukuisat hymyilevät katseet ja peukunnostot...lähdön lippumieskin oli ihan huumassa Sinisorsista. Mörssärikin oli yleisössä tunnistettu isäni ex-autoksi, mutta vähän jäi harmittamaan, kun tämä kyseinen henkilö/-t ei tullut pilttuulle juttelemaan.

Toinenkin lähtö ajettiin vielä märällä ja nyt luisuista sai vähän näyttävämpiä, kun pitoon oli jo parempi tatsi. Kyydissä olleillekin radan kierto taisi olla jonkinlainen elämys, ainakin kommenttien perusteella.Järjestäjä oli oikeassa ja aurinko alkoi pilkahtelemaan iltapäivällä, joten viimeinen lenkki ajettiin kuivalla auringon paisteessa. Vaikka katujen varsilla oli sateellakin yllättävän paljon yleisöä niin selkeästi enemmän heitä oli viimeisellä ajokerralla. Tapahtuman päätukijan (Skoda) tiedotteen mukaan yleisömäärä tänä vuonna oli noin 10 000. Viimeisen lenkin jälkeen kuskit kerättiin varikon lavalle, jossa juhlistimme Mika Salon tulevia 50v. synttäreitä ja järjestäjien toimesta hänelle ojennettiin hieno lahja.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli huippuhieno kosteasta kelistä ja käyntihäiriöistä huolimatta. Ei sitä joka päivä pääse ajamaan kaupungin keskustassa yleisön keskellä kaasupohjassa. Järjestelyt toimivat hienosti ja kuskien viihtyvyys oli otettu hyvin huomioon. Yleisön kanssa oli mukava rupatella viikonlopun mittaan. Hienoa oli myös huomata, että kasigordinit kiinnostavat myös nuorempiakin ihmisiä, jopa sellaisia, jotka niistä ei hirveästi tiedä, mutta ovat sitäkin kiinnostuneempia näistä entisajan menestyjistä.

Matti odottelee line-upissa, että pääsee vetämään..

...ja hampaat irveessä sitten vedettiinkin ;)

Alla vielä gallerian muodossa lisää kuvia tapahtumasta. Yhtä kuvaa klikkaamalla näet ne suurempana ja pääset selausmoodiin:

Lopuksi erittäin suuret kiitokset niille tahoille, jotka tekivät tämän meille mahdolliseksi:

  • Mikko Korpela + muut järjestäjät / Vauhdin Festivaali

  • Minna Hautamäki

  • Simo Grönfors

  • Eero Aho

  • Tapio Piittari

  • Timo Tuovinen (photosport-tuki)

  • Pasi Penttilä

  • Sekä tietysti Matti Yli-Seppänen ja Timo Tuovinen huippuseurasta viikonlopun aikana

 

Teksti: Mikko Nieminen

Kuvat: Timo Tuovinen, Matti Yli-Seppänen ja Mikko Nieminen